ZOM Renovatieproject in Basse (Gambia) afgerond

De 280 leerlingen van de St. George’s Lower Basic School in Basse Santa Su hebben eindelijk na 2 jaar een eigen schoolgebouw. Tijdens de wervelstorm in 2013 werd het schoolgebouw totaal verwoest. Dr. Emil Kujabi, directeur van de Stichting Katholiek Onderwijs in Gambia kreeg geen steun van de overheid om de school te herbouwen, zelf ontbrak het de Stichting aan voldoende eigen middelen en daarom vroeg hij de Stichting ZOM om te helpen.
De kosten voor de renovatie bedroegen € 14.500,00, de kosten voor het meubilair en de inrichting € 5.110,00. Voor de realisering van het hele project, renovatie en inrichting was in totaal € 19.610,00 nodig. De Stichting Katholiek Onderwijs heeft zelf € 1110,00 aan het project bijgedragen.

Dit was er nog over van de school na de wervelstorm in 2012.
Dankzij de bijdrage van de Wilde Ganzen, PLUS Fischer Klazienaveen en een groot aantal sponsoren is de ZOM er in korte tijd in geslaagd om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. In oktober 2014 zijn de werkzaamheden begonnen en in april werd het volledig gerenoveerde gebouw opgeleverd. De werkzaamheden werden uitgevoerd door een regionale aannemer en het meubilair werd in een timmerwerkplaats in Basse gemaakt.

Steun van de Wilde Ganzen

Gelukkig krijgen we hulp van de Wilde Ganzen. Voor elke euro die we bij elkaar kregen gaven zij een premie van 55 eurocent. Dus met een eigen bijdrage van € 12.000 waren we er al.

In betrekkelijk korte tijd werd veel werk onder moeilijke omstandigheden verricht. De oudste leerlingen en hun ouders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de voorbereidingen. Dagenlang hebben ze de plantengroei verwijderd, het puin opgeruimd en het restant van het gebouw schoon opgeleverd, zodat de aannemer in een schone ruimte kon beginnen. Het dak, de kozijnen en deuren werden in Banjul gemaakt en met een vrachtwagen naar Basse gebracht. Een tocht van 350 kilometer over slechte en deels onverharde wegen duurde ruim 2 dagen.

Leerlingen en personeel hebben nu een mooi nieuw gebouw, de lessen zijn in mei begonnen. Het was voor de leerlingen en leerkrachten toch even wennen nu ze weer een eigen gebouw hebben en weer op normale tijden naar school kunnen gaan. Alleen de speelplaats moet nog ingericht worden, met bomen en planten. Er is nog grote behoefte aan schoolmaterialen, boeken en leermiddelen, een mooie opgave voor de Stichting ZOM.

Een mooi nieuw gebouw voor de leerlingen en leerkrachten van de St. George’s Lower Basic School.

Sponsoren

Wilde Ganzen, "Klein project, groot verschil"

Plus Fischer KlazienaveenRenocatieproject in Basse

Basse Santa Su, de hoofdstad van de the Upper River Region (URR) op de South Bank van The River Gambia. Basse ligt 375 kilometer ten oosten van de hoofdstad Banjul. Basse is het centrum van de regio en heeft meer dan 30 duizend geregistreerde inwoners. De bevolking is erg armoedig en leeft voornamelijk van pottenbakken, kleinschalige landbouw en veeteelt, van handel en van smederijen.Een wervelstorm vernielt het hele schoolgebouw

In augustus 2012 vernielde een wervelstorm de school, het gebouw werd ernstig beschadigd, ramen en deuren verwoest en het dak was er afgewaaid. Alleen de muren staan nog overeind. De 270 leerlingen moesten elders worden ondergebracht. De leerlingen krijgen sinds die tijd les in een ander schoolgebouw, nadat de reguliere leerlingen vrij zijn. De lessen zijn van 14.00 tot 18.30 uur.

Het was een slechte tijd omdat de hitte dan het hoogste is, meestal boven de 40 graden Celsius. Leren en lesgeven is erg moeilijk omdat er geen airco´s of ventilatoren zijn. Ook is de lestijd ingekort, omdat het om 18.30 uur te donker is en er geen elektrisch licht is. De resultaten van de eindexamens zijn in 2012 en 2013 sterk teruggelopen.

Gelukkig kunnen de 280 leerlingen en de 8 leerkrachten weer terug naar het nieuwe schoolgebouw en kunnen ze onder prima omstandigheden naar school gaan. We hopen dat de prestaties van de leerlingen en het plezier van de leerkrachten weer snel terugkomt.

Een pluim voor Dr. Emil Kujabi die de leiding had over het project. Hij heeft met zijn team prima werk geleverd en hij is binnen de begroting gebleven van 18.500 euro. Mede dankzij de hulp van de oudste leerlingen, hun ouders en vrijwilligers die op alle mogelijke manieren hebben meegeholpen en zo de kosten hebben gedrukt.

Wij wensen de leerlingen, het personeel en de ouders een heel fijne tijd op hun nieuwe school. Dank aan alle sponsoren en aan de Wilde Ganzen die dit project mogelijk maakten. De komende jaren kunnen de kinderen in Basse Sante Su weer naar school en weer werken aan een hoopvolle toekomst.

Een overzicht van het renovatie project in Basse Sante Su

In augustus 2012 vernielde een wervelstorm de school, het gebouw werd ernstig beschadigd, ramen en deuren verwoest en het dak was er afgewaaid. Alleen de muren stonden nog overeind.

De 270 leerlingen moesten elders worden ondergebracht. De leerlingen krijgen sinds die tijd les in een ander schoolgebouw, nadat de reguliere leerlingen vrij zijn. De lessen zijn van 14.00 tot 18.30 uur.
Een slechte tijd omdat de hitte dan het hoogste is, meestal boven de 40 graden Celsius. Leren en lesgeven is erg moeilijk omdat er geen airco´s of ventilatoren zijn. Ook is de lestijd ingekort, omdat het om 18.30 uur te donker is en er geen elektrisch licht is. De resultaten van de eindexamens zijn in 2012 en 2013 sterk teruggelopen en enkele leraren zijn naar een andere school vertrokken.


De oudste jongens hebben samen met hun leerkrachten het schoolgebouw, tenminste wat er van over is, schoongemaakt en alle rommel opgeruimd. Ook de ouders hebben meegeholpen. Nu kan de restauratie beginnen.

In Banjul werden de vrachtwagens volgeladen met materialen voor het nieuwe gebouw. Helaas staan op de foto verkeerde data, het toestel is niet voorzien va de juiste datumaanduiding.

Naast de dakspanten, dakplaten werden ook de deuren, ramen en andere bouwmaterialen vanuit Banjul meegenomen. Deze materialen zijn niet te verkrijgen in Basse.

2 Volgeladen vrachtwagens vertrokken vanuit Banjul naar Basse Santa Su voor een lange tocht van meer dan 350 kilometer over slechte wegen.

De dakspanten worden op de muren geplaatst. Dit was een erg lastig karwei omdat alles met mankracht moest gebeuren.

Stalen ramen en deuren werden geplaatst. Dit is noodzakelijk om het gebouw inbraakveilig af te sluiten, maar ook om in de namiddag de warmte buiten het gebouw te houden.

Er werd hard gewerkt ook overdag bij een temperatuur van boven de 40 graden Celsius.

Ook het leggen van de dakplaten was een zwaar karwei.

Meer dan 10 uur per dag waren de werklui bezig met de renovatie om het project op tijd af te krijgen.

Het dak krijgt een extra oversteek om de zon zoveel mogelijk bij de ramen en deuren weg te houden. De deuren en ramen staan de hele dag open als er les is om voldoende te ventileren.

Langzaam maar zeker kwam het einde in zicht, eerst nog stucwerk en tot slot het schilderwerk binnen en buiten en dan kunnen de lokalen worden ingericht.
Het meubilair is gemaakt door een plaatselijk timmerberdrijf dat 300 houten tafels, banken en stoelen maakte.


Een mooi gebouw voor de leerlingen en het personeel van de St. George’s Lower Basic School.

Blije gezichten van de leerlingen die eindelijk weer een eigen school hebben.

Wat zou het mooi zijn als we de lokalen nog wat kunnen aankleden……..wie helpt ons?

Hier doen we het voor…………


Acties PLUS FISCER Klazieneveen

FISCHER PLUS voert samen met haar klanten succesvol actie voor projecten in Gambia

Naast lokaal heel erg betrokken te zijn bij onder andere activiteiten voor scholen en sportverenigingen en de voedselbank heeft FISCHER PLUS het afgelopen jaar hard gewerkt om geld in te zamelen voor projecten in Gambia. Dankzij het inzamelen van kleding, emballagebonnen door de klanten en oud papier uit de winkel werd het afgelopen jaar werd ruim € 5000 bij elkaar gebracht. Verder kunnen bij de actievoerders de munten van PLUS FISCHER worden ingeleverd.

Dankzij de bijdrage van FISCHER PLUS kunnen er weer nieuwe activiteiten worden uitgevoerd in Gambia. Het geld wordt o.a. besteed aan de renovatie van de bassischool in Basse Santa Su.

Jos en zijn vrouw Astrid hebben tijdens hun verblijf in Gambia de enorme armoede van de bevolking van dichtbij gezien, de meeste mensen leven onder het bestaansminimum. Fischer: ”Bij terugkomst hebben we besloten om hulp te bieden. We steunen inwoners van Klazienaveen die projecten in Gambia uitvoeren. Hierdoor zijn er korte lijnen en weten we zeker dat het geld helemaal bij de projecten terecht komt. De komende tijd gaan we door om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen we zouden ook zoveel mogelijk personen, scholen en andere organisaties erbij betrekken. Het moeten in Gambia projecten worden van en door Klazienaveners. Zo willen we, als bedrijf onze maatschappelijke betrokkenheid tonen.”

Wil de Raden, voorzitter van de Stichting ZOM neemt de cheque in ontvangst.

Regio Nieuws Emmen besteedde een hele pagina aan de projecten.


Financieel overzicht

Inkomsten   Uitgaven
Bijdrage Wilde Ganzen  18.500,00   Materialen  10.930,00
Eigen bijdrage  1.110,00   Arbeidsloon  6.474,42
      Transportkosten  640,00
      Architect en toezicht  1565,58
  --------------     --------------
Totaal  19.610,00     19.610,00


<<< Terug