Verslag van onze reis naar Sri Lanka

Woensdag 14 maart zijn we, Marlis en ik, om 20.45 uur vertrokken vanaf vliegveld Düsseldorf naar Colombo met een tussenstop in Dubai. De vlucht verliep voorspoedig zonder al te veel oponthoud en donderdag om half vier waren we in ons hotel Sandi Beach in Negombo. Bij aankomst hebben we ons geïnstalleerd in onze kamer en om half acht konden we aan tafel voor een uitgebreid buffetdiner. Nog even een drankje en toen naar bed, slaap inhalen.

Vrijdag 16 maart.

Na het ontbijt hebben we contact opgenomen met Father Dinesh en hij heeft ons ´s middags bezocht om het programma door te nemen. Na het diner hebben we afscheid van hem genomen. Die dag hebben we rustig aan gedaan, dat was wel nodig want de temperatuur liep na de middag op tot boven de 40 graden, na de kou in Nederland was dat wel even wennen.

Zaterdag 17 maart.

Zaterdagmorgen werden we op tijd afgehaald door Father Dinesh. Het ging richting Colombo naar Sedawatta. Hier hebben we het Dienstencentrum en de nieuwe kleuterschool bezocht die in het Dienstencentrum is gevestigd. De inrichting is bekostigd door de “Wereldwinkel” in Zevenaar. Er gaan dagelijks 30 kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar naar toe. Er is een ochtend- en een middaggroep. Het is voor de kinderen en de begeleiding een weelde om met zulke kleine groepen te kunnen werken. In de toekomst worden de groepen langzaam uitgebreid tot 25 kinderen per groep. Normaal zitten er minstens 45 kinderen in een groep.


De kleuterschool en de kinderen zagen er zeer verzorgd uit

Ook het Dienstencentrum dat in 2008 is gebouwd zag er goed verzorgd uit. Het dak van de St. Maria kerk was inmiddels hersteld, de ZOM heeft hier een bijdrage voor beschikbaar gesteld. Op de terugweg hebben we geluncht en daarna een bezoek gebracht aan Ja-ela, een dorp even buiten Kandana, vlak bij de luchthaven van Colombo. We hebben de voorzitter van het Plaatselijke Comité bezocht. Hier zou eerst het “Geitenproject” van start gaan. Maar op advies van de plaatselijke overheid hebben we daar van moeten afzien. Er wordt een snelweg aangelegd en naast de wijk komt een landingsplaats voor watervliegtuigen en het is de vraag of en hoelang de 50 gezinnen daar nog kunnen blijven wonen.

Voor het diner konden we nog een frisse duik in het zwembad nemen en lekker douchen.

Zondag 18 maart.

We hebben, voorzien van een Sri Lankaans telefoonnummer contact opgenomen met een van onze sponsoren die met zijn gezin in dezelfde periode in Beruwela verbleef. We hebben afgesproken om hun op te zoeken en samen enkele projecten te bezoeken. Het was behoorlijk afzien ondanks de airco in de auto van Father Dinesh. Vooral het stuk door Colombo is een ware crime en Father Dinesh gedroeg zich als een coureur. Na de middag arriveerden we in Beruwela en we hebben wat fris gedronken en zijn met Hartwig, Anke en hun dochter Francisca. We hebben verder afgesproken wanner we samen met hun enkele projecten gaan bezoeken. Net voor het diner waren we weer terug in Negombo.

Maandag 19 maart.

Vandaag hebben we contact opgenomen met Vincent, de projectleider van de ZOM (en het Holland Kandana Wellfare Committee. Met hem hebben we afspraken gemaakt voor dinsdag en woensdag. De rest van de dag hebben we het rustig aan gedaan, de warmte vergt toch meer energie van je dan je denkt.

Dinsdag 20 maart.

Om 11 uur waren de Duitse sponsoren in Negombo om ons af te halen. Samen zijn we naar Kandana gegaan waar Vincent ons bij het Dienstencentrum opwachtte, als verrassing had hij voor de lunch gezorgd. In het Dienstencentrum waren net de examens van het ICT cursus begonnen en we konden de cursisten onder de airco zien transpireren.

Samen met Vincent hebben het nieuwe verzorgingscentrum bezocht. Het was nog wel een eindje rijden. Het is een prachtig en functioneel gebouw geworden, waar 30 bejaarden een plekje kunnen vinden. Op dit moment zijn er 6 bejaarden en er komen de binnen enkele weken nog 6 bij. Het gaat langzaam met de instroom omdat de exploitatie steeds meer geld kost en het geld komt pas later binnen. De inrichting ziet er mede door een extra bijdrage van de “Wereldwinkel” uit Zevenaar, prima uit.

In de gemeenschapsruimte staat een tv met ontvanger zodat de bewoners op de hoogte blijven van het wereldnieuws. De keuken is voorzien van een grote koel- en vrieskast. Buiten wordt er hard gewerkt om een groentetuin te realiseren, zodat er elke dag verse groente is.


We worden uitgezwaaid door enkele bewoonsters van het nieuwe Verzorgingscentrum


Samen met onze Duitse gastenin het Verzorgingshuis Kandana

Woensdag 21 maart.

Vandaag hebben we samen met Father Dinesh een bezoek gebracht aan Nittambuwa een dorp op ongeveer 40 kilometer van Negombo. We hebben kennis gemaakt met Father Francis en Father Duchan, zij hebben in een buitenwijk van Nittambuwa het “Geitenproject” gestart. Momenteel nemen 12 gezinnen deel aan het project en elk gezin heeft 3 geiten. De mensen zijn erg blij met hun aanwinsten en hopen zo een deel van hun inkomsten in de toekomst te kunnen financieren. De meeste geiten zijn in verwachting en geven dus al melk, over enkele weken worden de eerste kleintjes verwacht.


Op bezoek bij een van de gezinnen die deel nemen aan het “Geitenproject”


Father Dinesh samen met enkele geiten van het project

Donderdag 22 maart.

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan ons sponsorgezin, de familie Chamora. We steunen dit gezin al vanaf de geboorte van onze kleinzoon David, hij is even oud als Tharusi. Zij gaat naar de St Sebastian basisschool in Kandana en zit in klas 1. Het gezin bestaat verder uit vader, moeder, haar broertje, haar tante, twee nichtjes en oma. Zij wonen even buiten het dorp.


Gezin dat we sponsoren, rechts ons sponsorkind

Vrijdag 23 maart.

Voor de middag hebben we Kandana bezocht. We waren uitgenodigd door de St. Sebastian Basisschool. Ze hebben ons de nieuwe bibliotheek laten zien. Deze is inmiddels uitgebreid met 50 leesboeken. Ook de computers die de ZOM in 2009 heeft gestuurd werken nog steeds en nemen een belangrijke plek in de bibliotheek in. De school heeft nog enkele wensen die Vincent verder met hun gaat bespreken.


Samen met Vincent in de nieuwe bibliotheek van de St. Sebastian school, gefinancierd door de ZOM

´s Avonds is Vincent op visite geweest met de nieuwe accountant. We hebben uitvoerig gesproken over de exploitatie van het Verzorgingshuis en eventueel nieuwe projecten in de toekomst.

Zaterdag 24 maart.

Bedevaartoord van St. Jude bezocht, het duurde vrij lang voordat ik door had dat het om de apostel Thaddeus ging. Het was een heerlijk plek waar het goed vertoeven was. Een enorme stilte voor een gebed en een kaarsje in alle rust.


De kapel voor St. Jude, alias Thaddeus

Zondag 25 maart.

Vandaag zijn we in Pinuwela geweest en hebben samen met Father Dinesh het olifanten weeshuis bezocht. Het was prachtig om te zien dat deze olifanten een kans op een nieuw bestaan krijgen. We hebben met Father Dinesh echt Sri Lankaans geluncht en ik heb nog nooit zoveel water tijdens het eten gedronken.


Pinuwela het olifanten weeshuis

Maandag 26 maart.

Vandaag was onze rustdag, morgenvertrekken we al om half zeven. Heerlijk aan het strand gelegen en verder niets gedaan. (Dat had ik vaker moeten doen!). ´s Avonds is Father Dinesh geweest om afscheid te nemen. Hij heeft met ons gegeten en daarna zijn we vroeg naar bed gegaan, helaas voor een korte nacht.


Marlis geniet ook van een dagje aan het strand

Dinsdag 27 maart.

Om half zeven stond de taxi al klaar toen we beneden kwamen. Op het vliegveld in Colombo verliep alles rustig en om acht uur ´s avonds kwamen we aan in Düsseldorf, waar Mariette en Leonie ons kwamen afhalen. Om elf uur kwamen we doodmoe maar voldaan weer aan in Klazienaveen.

We kunnen terugkijken op een geslaagd bezoek aan Sri Lanka. We hebben genoten van het mooie weer en van veel nieuwe indrukken. Toch merk ik dat ik een jaartje ouder word, voor het eerst ben ik moe teruggekomen en duurde het enkele dagen voordat ik weer gewend was aan het ritme in Nederland.


Wil de Raden, voorzitter Stichting ZOM


<<< Terug