Schoon drinkwater

Klik hier om het kranteknipsel te openen (PDF)

De afgelopen maanden heeft de Stichting Zevenaar Ontmoet Medemensen (ZOM) met succes actie gevoerd voor “schoon water” voor de St. Mary Basic Cycle School in Brikama (Gambia).

De actie heeft samen met de premie van de Wilde Ganzen ruim € 13.000,00 opgeleverd. De school in Gambia heeft samen met de ouders € 2.000,00 bijeen gebracht, zodat het benodigde geld voor de nieuwe waterput en het waterreservoir bij elkaar is.

De nieuwe waterput was hard nodig want de huidige waterput van de school is ingestort en staat bijna droog, er is geen drinkwater meer voor de leerlingen en voor de mensen uit de buurt, zij mochten ook gebruik maken van de waterput. Momenteel behelpen ze zich door in emmers drinkwater te halen bij de bron in een nabij gelegen dorp, ze moeten daarvoor meer dan 5 kilometer lopen. Zonder de hulp uit Nederland zou er geen nieuwe waterput komen en dus geen schoon drinkwater voor de leerlingen en voor de gezinnen uit de regio.

De bouwvakkers maken zelf de stenen waarmee de nieuwe waterput wordt gemetseld.

De waterput is ruim 20 meter diep geboord en het laatste stuk wordt gemetseld.

De waterput is klaar en in gebruik genomen.

De nieuwe waterput is ruim 20 meter diep. Het water wordt omhoog gepompt naar een waterreservoir dat op een 7 meter hoge stellage is gebouwd. Er zijn leidingen aangelegd zodat de school over een waterleiding beschikt en op verschillende plaatsen stromend water heeft. Op het dak van het reservoir zijn zonnepanelen geplaatst, zodat de pomp op zonne-energie werkt.

Het water wordt omhoog gepompt naar een water naar reservoir.

De zon levert milieuvriendelijke energie en doordat het water stroomt is er veel minder kans op verontreiniging van het water. Nu er voldoende schoon water komt, wil de school starten met de aanleg van een moestuin. De opbrengst wordt voor een deel gebruikt voor de leerlingen en wat over is wordt op de lokale markt verkocht. Met deze extra inkomsten kan de school de nodige school onderwijsmiddelen kopen.

Namens alle 1000 leerlingen en het personeel van de St. Mary Basic Cycle School in Brikama, wil de Stichting ZOM alle mensen en organisaties bedanken die deze actie hebben ondersteund en tot een succes hebben gemaakt.

Een bijdrage voor de nieuwe moestuin kunt u storten op giro 8566 t.n.v. de Stichting ZOM o.v.v. “Moestuin voor Brikama”.

<<< Terug

Meer foto's van het Schoonwater-project:

Gambia ligt aan de westkust van Afrika, is genoemd naar de rivier de Gambia die door het hele land loopt.

Het officiele bord van de installatie van de waterput.

Bij de nieuwe toiletgebouwen is ook stromend water, zodat de leerlingen hun handen kunnen wassen, na toiletgebruik.

De nieuwe toiletgebouwen zijn klaar voor gebruik, 7 voor de meisjes en 7 voor de jongens.

Emil Kujabi, algemeen directeur van de Stichting Katholiek Onderwijs opent het nieuwe project.

Ook de leerlingen waren in grote getale aanwezig.

Leerlingen in een klas lokaal met nieuwe in Gambia gemaakt meubilair.

<<< Terug