Project "Liemers Meets Costa Rica"

Inleiding

Leerlingen en personeel voeren al jaarlijks actie om schoen in de derde wereld te ondersteunen, De laatste jaren zijn scholen in Gambia en Sri Lanka ondersteund. Dit jaar is er besloten omscholen in Costa Rica te helpen.

Docente Juul Ottenheim is zelf op Costa Rica geweest en heeft gezien hoe slecht de scholen er aan toe waren. Samen met de Stichting ZOM is een projectplan gemaakt. De leerlingen hebben een groot aantal acties gehouden om het geld bij elkaar te brengen. De Wilde Ganzen hebben het project financieel ondersteund zodat alle 6 de scholen geholpen konden worden met de renovaties van de gebouwen.

Het Liemers College locatie Zonegge en de Stichting ZOM hebben samen met het Holland Costa Rica Welfare Commitee de projecten in Costa Rica uit laten voeren in 2012.Acties

De leerlingen zijn op de actie voorbereid met en lesbrief die in diverse lessen aan de orde is geweest. Middels deze informatie waren de leerlingen op de hoogte van de situatie waarin de kinderen van de projectscholen in Costa Rica leefden en naar school gingen. Zij hebben in de lessen ook veel aandacht besteed aan de wijze waarop deze kinderen in derde wereldlanden geholpen kunnen worden.

In december hebben leerlingen van het Liemers College (locatie Zonegge) actie gevoerd voor scholen in Costa Rica. De diverse acties werd afgesloten met een grote actiedag, waarop tal van sponsoractiviteiten waren georganiseerd, met als hoogtepunt de trekking door “Mr. Vitesse” Theo Bos van de grote verloting voor de sponsoren. De prijzen voor de verloting waren beschikbaar gesteld door Zevenaarse middenstand.

Tijdens de actiedag was er een optreden van een DJ, penalty schieten en tal van andere acts.


Meneer van Eyck op weg naar de top……………


De netto opbrengst, ruim € 16000,00 is besteed aan de renovatie van 6 basisscholen in Costa Rica. Zoals de renovatie van daken en goten, vernieuwen van ramen, en vloeren en het schilderen van muren.

Mede dankzij de premie van de Wilde Ganzen konden alle projecten worden uitgevoerd en bleef er nog geld over voor leermiddelen voor de scholen.

De actie heeft veel aandacht gekregen in de regionale pers en tijdens de activiteiten waren er veel ouders aanwezig. Verder zijn er acties gehouden in de verschillende plaatsen waar de leerlingen vandaan komen, zodat het project inde hele Liemers zeer bekend was en ondersteund werd. De reis van de leerlingen en hun begeleiders naar Costa Rica gaf het project extra waarde.

Meerwaarde

Bijzonder is dat er in de voorjaarsvakantie van 2012, 10 leerlingen en 5 leerkrachten naar Costa Rica zijn geweest en een bezoek hebben gebracht aan de projecten om de resultaten te bekijken en kennis te maken met de leerlingen en het personeel in Costa Rica. Samen met de leerlingen hebben zij activiteiten uitgevoerd op de scholen.

Bij terugkomst hebben de leerlingen video en foto bijeenkomsten gehouden om hun ervaringen te delen. Het verslag van deze voor hun onvergetelijke reis is als bijlage toegevoegd.

Klaar voor vertrek, Costa Rica wacht.


Uitgevoerde projecten

 1. Santo Domingo,
  hier is het gebouw geschilderd, het dak gerepareerd en de ramen gerenoveerd. De leerlingen kunnen nu in de regentijd weer droog les krijgen. Verder zijn de vloeren bijgewerkt.
 2. La Paz,
  deze school is voorzien van een nieuw dak en verder heeft het gebouw een nieuwe laag verf gekregen. De school kan er weer enkele jaren tegen.
 3. San Miguel,
  de vloeren zijn gerenoveerd, nieuwe tegels gelegd en de binnenkant van het gebouw is geverfd.
 4. Las Flores,
  het gebouw is geschilderd en de vloeren zijn vernieuwd.
 5. El Pilon,
  er is een verhard pad naar de aula en de toilet aangelegd, met een overkapping.
 6. San Luis,
  van het gebouw zijn de muren opnieuw gestukadoord, verder is er een nieuwe meterkast geplaatst voor de elektriciteit.
 7. Voor alle scholen zijn didactische materialen en kopieerapparatuur aangeschaft.

De school is geverfd en het dak gerenoveerd en dus weer waterdicht.


Financieel overzicht

Inkomsten Uitgaven
Opbrengst actie LC € 16.180,00 Renovatie 6 scholen € 19.164,00
 
Premie W G € 8899,00 Onderwijsmaterialen € 5915,00
 
Totaal € 25.179,00   € 25.179,00

De renovatie projecten zijn afgesloten en het Holland Costa Rica Wellfare Committee legt middels rekeningen verantwoording af aan de Wilde Gazen. De onderwijsgelden zijn nog niet besteed, zij zullen worden besteed als de Wilde Ganzen hiervoor toestemming geven en het geld overmaken.

Slot

Namens alle leerlingen en het personeel van de 6 scholen uit Costa Rica wil ik de leerlingen en het personeel van het Liemers College Zonegge van harte bedanken voor hun geweldige inzet en het fraaie resultaat.

Ook willen wij onze Costa Ricaanse partners, het Holland Costa Rica Wellfare Commitee en bijzonder Karien (projectleidster) bedanken voor hun steun, advies en werkzaamheden bij het uitvoeren van de projecten, daarvoor onze hartelijke dank.

Door het verbeteren van de situatie krijgen kinderen weer betere kansen op goede opleiding en een rechtvaardig en menswaardig bestaan. Onderwijs en vorming dragen wezenlijk bij tot het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in de derde wereld landen.

Jongens en meisjes, allemaal van harte bedankt voor jullie geweldige inzet.


Wil de Raden, voorzitter Stichting ZOM

Zevenaar 28 november 2012.

<<< Terug