PLUS FISCHER KLAZIENAVEEN voert actie voor GAMBIA

Plus Fischer wil een bijdrage leveren om sociale projecten in Gambia uit te voeren door de komende tijd structurele inzamelingen te houden en acties uit te voeren met de Plus supermarkt als platform. Op deze wijze toont het bedrijf haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Er wordt uitsluitend met plaatselijke organisaties of personen gewerkt die in de gelegenheid worden gesteld om projecten in Gambia uit te voeren.

Volgens Jos Fischer is dit pas het begin: ”Wij willen de komende tijd proberen zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor projecten in Gambia, maar ook zoveel mogelijk personen, scholen en andere organisaties erbij te betrekken, om een zo breed mogelijk draagvlak binnen de Klazienaveense gemeenschap te krijgen. Het moeten in Gambia projecten worden van en door Klazienaveners. Zo willen we, als bedrijf onze maatschappelijke betrokkenheid tonen.”

Gedacht wordt aan onder meer incidentele winkelacties, acties met scholen, kerken of andere organisaties en het inzamelen van kleding, emballagebonnen, oud papier uit de winkel, sponsorkaarten en kleingeld via fooienpotten bij de kassa’s.

Waarom Gambia?

Gambia ligt in West Afrika, omringd door Senegal en de Atlantische oceaan het is een van de kleinste landen van heel Afrika. Het is niet alleen een tropisch vakantieparadijs met warm zeewater, wuivende palmbomen en veel zon, het is tevens een van de armste landen van de wereld.

Toen Jos en zijn vrouw Astrid enkele jaren geleden in Gambia zijn geweest, werden zij aangegrepen door de enorme armoede van de bevolking waar de meeste mensen leven onder het bestaansminimum. Fischer: ”Opvallend was, dat de mensen ondanks dat opgewekt, vriendelijk en gastvrij waren. De levensstandaard is zeer laag, veel werklozen en weinig voorzieningen. Mensen moeten iedere dag opnieuw knokken voor een beetje voedsel.“

Bij terugkeer in Nederland werd onmiddellijk besloten om hulp te bieden: ”Niet alleen incidenteel, maar de projecten die wij steunen moeten duurzaam zijn en zoveel mogelijk door de eigen bevolking in Gambia worden uitgevoerd met eigen menskracht en eigen materialen. Verder moeten inwoners van Klazienaveen betrokken zijn bij de projecten“

Het ingezamelde geld van Plus Fischer gaat naar drie projecten van de Klazienaveners, een van de projecten is de renovatie van de St. George’s Lower Basic School in Basse Sante Su, in het uiterste Oosten van Gambia.

Project Basse Santa Su

De Stichting ZOM (Zevenaar Ontmoet Medemensen) gaat aan de slag om geld in te zamelen voor de renovatie van een basisschool in Basse. In 2012 is het schoolgebouw totaal verwoest door een orkaan. De 270 leerlingen stonden van de ene op de andere dag op straat.

De kosten voor de renovatie van het totaal verwoeste gebouw bedragen € 18.500,00.

Leerlingen, personeel en ouders hebben hard gewerkt om de rommel op te ruimen.

Er wordt hard gewerkt in temperaturen van boven de 45 graden Celsius.

Inmiddels zijn de werkzaamheden alweer een eind gevorderd.

Verder gaat FISCHER PLUS de volgende projecten ondersteunen:

Project Tujereng, Annie Mensen en Anita Alers

De beide dames hebben na een vakantie in Gambia, zo’n tien jaar geleden, besloten geld in te zamelen om de mensen daar te kunnen helpen. Zij hebben onder meer een kleuterschool gebouwd in Tujereng en zijn drie jaar geleden begonnen met het bouwen van een dokters post in dezelfde plaats, waar de armste bewoners gratis naar toe kunnen voor behandeling en medicijnen: “We zijn geen stichting en afhankelijk van familie vrienden en organisaties die ons steunen. Ook houden we jaarlijks een kerstmarkt en verkopen we oliebollen. Soms worden we uitgenodigd bij verenigingen, kerken of scholen om iets over ons project te vertellen. Het bij elkaar krijgen van voldoende geld voor de projecten in Tujereng blijft het grootste probleem. Wij zijn bijzonder blij met de steun van Plus Fischer.“

Project Manna, Marion de Graaf

Ook zij werd bij een bezoek aan Gambia geraakt door de enorme armoede. In het dorp Manna, in het oosten van Gambia, ver weg van de toeristenresorts, was geen gas en stroom, geen eerstehulppost en bijna geen onderwijs. De Graaf: “We bouwen een Health Center, met prioriteit voor moeder en kind. Het doel is om zorg te geven aan vrouwen die zwanger zijn, gaan bevallen en nazorg krijgen voor hun zelf, maar ook in de (op)voeding van hun kinderen. Zeer belangrijk is dat kinderen in het Health Center de nodige inentingen en verdere controles krijgen. Een stuk van het bestaande gebouw is inmiddels gerenoveerd en er wordt een nieuw gedeelte aangebouwd. Het Health Center is niet alleen voor het dorp Manna, maar ook voor de wijde omgeving, in totaal zo’n 2000 inwoners kunnen er gebruik van maken.

Om het centrum heen komt een veranda waar de mensen kunnen wachten. Voor de inrichting van de hulppost en medicijnen, evenals andere materialen, zoals kraam- en verbandmiddelen willen wij ook zorgen.”

Graag willen we namens de leerlingen, leerkrachten, ouders, het bestuur en de Stichting ZOM Fischer PLUS bedanken voor dit geweldig initiatief. Het geld wordt besteed aan de nieuwe inrichting.

Namens het bestuur van de Stichting ZOM,

Wil de Raden, voorzitter.


<<< Terug