Onderwijsproject Sedawatta

Klik hier om de brief uit Sedawatta 2011 te openen (PDF)

Verslag “Onderwijs project” Sedawatta 2011

Tijdens zijn verblijf in Zevenaar ontving Pater Dinesh uit Sri Lanka een bijdrage van de “Wereldwinkel” uit Zevenaar voor de verbetering van het onderwijs in Sedawatta (Sri Lanka). De grote wens van de bevolking van Sedawatta was een kleuterschool in hun wijk. Een dergelijke voorziening ontbrak en dat was voor veel gezinnen met kleine kinderen een groot probleem.


Wil een gezin voldoende middelen hebben om te leven dan moeten beide partners werken. Veel inwoners van Sedawatta leven van de “opbrengst” van de vuilnisbelt, waar alle nog te gebruiken materialen worde ingezameld. Kinderen die niet naar school kunnen moeten mee helpen.


Na een voorbereiding van bijna een half jaar werd op 6 juni in Sedawatta de eerste Montessori Kleuterschool in gebruik genomen. Op school worden 45 kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar opgevangen door een opgeleide medewerker en enkele assistenten.

De kleuterschol wordt gehuisvest in het Dienstencentrum van Sedawatta. Dit gebouw heeft de Stichting ZOM in 2008 laten bouwen. In het gebouw is een dokterspost, een computerschool en er zijn ruimtes voor andere activiteiten, zoals vergaderingen en bijlessen.


Onder begeleiding van pater Heshan en zuster Bertha werden de kinderen bij de kerk afgehaald en in optocht met vaders en moeders ging het richting het Gemeenschapshuis in Sedawatta, waar de nieuwe school haar onderkomen heeft. Alle kinderen waren gekleed in een nieuw schooluniform en zagen er keurig netjes uit.


Bij de ingang werd de nieuwe school ingezegend door Pater Heshan en feestelijk geopend door zuster Bertha.


Het lokaal is ingericht voor 45 kinderen en voorzien van nieuwe tafeltjes en stoelen en leer- en speelmaterialen. Het ziet er allemaal gekleurd en kindvriendelijk uit.


Naast het meubilair zijn er speel- en leermaterialen aangeschaft, die geschikt zijn voor het kleuteronderwijs. Zuster Bertha heeft de algehele leiding van de school en zij houdt toezicht op het werk van de medewerkers. Zij is regelmatig aanwezig in Sedawatta.

De ouders betalen een kleine bijdrage om de vornaamste kosten te dekken. Alleen voor de vorbereidings- en startperiode (2 maanden) was projectgeld nodig. Er hoeven geen huisvestingkosten betaald te worden, zodat de kosten laag blijven.Na een kort gebed waarin ook de medewerkers van de “Wereldwinkel” uit Zevenaar werden bedankt, mochten de kinderen op hun eigen plek gaan zitten en kon, onder toeziend oog van de ouders, de school beginnen.

Dankzij de bijdrage van de “Wereldwinkel” is er voor de kinderen van Sedawatta weer hoop op een goede toekomst.


Zevenaar augustus 2011.


<<< Terug