“Geitenproject” van start in Nittambuwa

Frits en Evelyn Grijze, reeds jaren gezinssponsor in Sri Lanka, vierden afgelopen jaar hun verjaardagen op een speciale wijze. In plaats van de gebruikelijke verjaardagsparty organiseerden zij een tentoonstelling van 2 kunstenaressen en van hun eigen werken. Tijdens de tentoonstelling verkocht Evelien schilderijen die ze speciaal voor deze gelegenheid had gemaakt. En in plaats van cadeaus vroegen ze een bijdrage voor hun “geitenproject” in Sri Lanka.

Het “Geitenproject” zou aanvankelijk in Ja-ela, een dorp even buiten Kandana, vlak bij de luchthaven van Colombo, van start gaan. Het project was zo goed als rond. Maar op advies van de plaatselijke overheid hebben we daar van moeten afzien. Er wordt een snelweg aangelegd en naast de wijk komt een landingsplaats voor watervliegtuigen en het is de vraag of en hoelang de 50 gezinnen daar nog kunnen blijven wonen. In overleg met Father Dinesh hebben we uiteindelijk gekozen voor Nittambuwa.

Nittambuwa is een dorp op ongeveer 40 kilometer van Negombo. Het dorp ligt in het binnenland en de plaatselijke bevolking is er arm. Er heerst veel werkeloosheid en de weinigen die werk hebben moeten naar de kunst om hun brood te verdienen. Het dorp telt 10 duizend inwoners en het is gevormd uit een hoofdkern en enkele buitenwijken. Father Francis en Father Duchan, de plaatselijke priesters hebben het initiatief genomen en hebben met de wijk oudsten een comité gevormd en met de gezinnen afspraken gemaakt en vastgelegd in een overeenkomst.


Father Francis, Father Duchan en Father Dinesh voor de kerk in Nittambuwa

Geitenproject

De gezinnen die deelnemen betalen een (kleine) borgsom om lid te worden van de coöperatie, zij krijgen van de coöperatie 10 geiten. De coöperatie zorgt tevens voor onvoorziene kosten, zoals de kosten voor verzekering en de dierenarts. De opbrengst is voor het gezin, als “aflossing” staan ze elk jaar de eerste geit die wordt geboren en groot genoeg is, af aan de coöperatie, die voor de geiten weer een nieuw gezin voordraagt. Op deze wijze groeit de coöperatie en het aantal geiten per gezin. Wanneer er meer melk wordt geproduceerd dan nodig is wordt de melk verkocht, de coöperatie kan daar een rol in spelen. Zo verdienen de gezinnen ook nog wat extra’s.

Het “Geitenproject” is in een van de buitenwijken van Nittambuwa gestart. Momenteel nemen 12 gezinnen deel aan het project en elk gezin heeft 3 geiten. De mensen zijn erg blij met hun aanwinsten en hopen zo een deel van hun inkomsten in de toekomst te kunnen financieren. De meeste geiten zijn in verwachting en geven dus al melk, over enkele weken worden de eerste kleintjes verwacht.


Marlis, samen met “Evelyn” en Father Dinesh


Dit is “Frits” de partner van “Evelyn”, hij wilde alleen op de foto


Father Dinesh met een deel van geiten op pad


Een van de gezinnen met geiten

Volgens Pater Dinesh hebben veel mensen nog gebrek aan de elementaire behoeften, zoals gezond eten, hygiëne en goed onderwijs. Veel werk is er niet, de mensen moeten daarom proberen om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Vaak hebben ze een klein stukje grond waar ze groenten op verbouwen. Er is vooral een gebrek aan eiwitproducten, zoals melk, zeker voor de kinderen en daarom start hij, samen met enkele bewoners een coöperatie waar gezinnen deel vanuit kunnen maken en die elkaar ondersteunen.

Een “geit” kost € 75,00, elk bedrag dat u overmaakt is welkom. U kunt u bijdrage overmaken op rekening 8566 t.n.v. de ZOM, o.v.m. “geitenproject Sri Lanka”. U mag natuurlijk ook, dan sparen we voor een geit. Voor verdere informatie over het project kunt u terecht bij:

Wil de Raden, voorzitter,
Tel. 0591-548460
wilderaden@aol.com


<<< Terug