Expositie Károly Szabó

In het kader van de samenwerking en uitwisseling tussen de Hongaarse partnerstad Mátészalka en Zevenaar, heeft de ZOM Károly Szabó in de gelegenheid gesteld om van 28 oktober tot eind november 30 van zijn schilderijen te exposeren in Zevenaar.

De officiële opening van een tentoonstelling van beeldend kunstenaar Károly Szabó uit Mátészalka vond plaats op woensdag 28 oktober in de Burgerstraat van het gemeentehuis in Zevenaar.

De opening verricht de Zevenaarse loco burgemeester en wethouder van Cultuur Nico Wiendels. Hij benadrukte in zijn toespraak de uitwisseling van mensen maar ook het belang van het uitwisselen van kunst en cultuu tussen beide steden.

Drs. Ad Mertens leidde op treffende wijze de kunstschilder in. In zijn toespraak roemde hij de schilder om zijn eenvoud en zijn doeltreffendheid in vorm, licht en kleur.

De 45-jarige Károly Szabó is vanaf zijn geboorte lichamelijk gehandicapt. Zijn hele leven is Szabó al met tekenen en schilderen bezig.

Hij heeft zijn jeugd doorgebracht in een dorpje onder de rook van Mátészalka. Na de middelbare school heeft hij aan de Hoge School voor Beeldende Kunsten in Boedapest gestudeerd, daar kreeg hij les van onder meer de beroemde Hongaarse kunstschilder Ákos Birkás.

Na zijn opleiding heeft hij enkele jaren o.a. als ontwerper en decorateur gewerkt. Momenteel is hij als docent werkzaam op de Kunstacademie in Mátészalka.

In de regio is hij een zeer gewaardeerd kunstschilder. Hij heeft in de hele regio geëxposeerd.

Tijdens de expositie zijn 11 van zijn schilderijen verkocht, een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Gehandicaptenproject van de Stichting ZOM in Mátészalka.

De opbrengst van de verkochte producten en het deel van de schilderijen bracht ruim € 500,00 op.

De ZOM ondersteunt de werkplaats voor gehandicapten in Mátészalka en de projectboerderij voor gehandicapten in Opayi, enkele kilometers van Mátészalka gelegen.

Károly Szabó kan terugzien op een succesvolle en goed bezochte expositie in de Burgerstraat van Zevenaar.

Klik op de afbeelding om te vergroten.....

<<< Terug