Eindverslag Project St. Vincent de Paul school Brikama
St. Vincent de Paul Senior Secondary School is gelegen in Jalan Bang een dorp bij de stad Brikama, 40 km vanaf de hoofdstad Banjul (The Gambia).
Het aantal leerlingen is het afgelopen schooljaar gegroeid van 192 naar 322 door uitbreiding van de school met een afdeling Upper Basic School. Er zijn 22 docenten.

Er was in de omgeving van de school geen schoon drinkwater voor handen. Emmers met drinkwater werden gehaald bij de put in een nabij gelegen dorp, ze moesten daarvoor meer dan 5 kilometer lopen, dat gold ook voor de bewoners van Jalan Bang.

Afgelopen voorjaar is begonnen met de graafwerkzaamheden van een 20 meter diepe waterput. De waterput is gereed, de handpomp functioneert en de zonnepanelen op het dak van het reservoir werken. Verder is er een leiding systeem aangelegd op het schoolterrein zodat de toiletten, de schooltuin en de overblijfruimte van schoon en stromend water zijn voorzien.

Ook zijn er enkele tapplaatsen waar de plaatselijke bevolking gebruik van kan maken. Het water wordt omhoog gepompt naar een waterreservoir.

Om diefstal en misbruik te voorkomen is er een hekwerk gebouwd. De stenen werden zelf gemaakt van rivier klei.

De zon levert milieuvriendelijke energie en doordat het water stroomt is er veel minder kans op verontreiniging van het water, het verspreiden van ziektes en het besmetten van mensen.

Nu er voldoende schoon water komt, wil de school starten met de aanleg van een moestuin. De opbrengst wordt voor een deel gebruikt voor de leerlingen tijdens de pauzes en wat over is wordt op de lokale markt verkocht. Met deze extra inkomsten kan de school de nodige schoolmaterialen bekostigen.

Na een aanvraag bij de WILDE GANZEN kreeg de Stichting ZOM bericht dat er actiegevoerd kon worden voor het “Waterputproject”. Verder kreeg de ZOM een fantastisch bericht van de “NACHT van de FOOI” dat het project genomineerd was voor sponsoring en dat de kosten voor de waterput uit de opbrengst gefinancierd zou worden.

De “NACHT van de FOOI” is een jaarlijks terugkerend studenteninitiatief waarbij ongeveer 700 horecagelegenheden hun fooi afstaan. Met de opbrengst worden zorgvuldig geselecteerde kleinschalige duurzame ontwikkelingsprojecten volledig gefinancierd.

Dankzij de bijdragen van onze vaste sponsoren, waaronder “PLUS Fischer” uit Klazienaveen was de financiering van het project in augustus rond.
Zonder de hulp uit Nederland was er geen nieuwe waterput en dus geen schoon drinkwater voor de leerlingen en voor de gezinnen uit het dorp Jalan Bang.

HOOFDSPONSOREN:


Foto’s van de St. Vincent de Paul Senior Secondary School


St. Vincent de Paul Senior Secondary School


De put is 20 meter diep en is opgebouwd met stalen ringen

De handpomp is officieel in gebruik genomen en kan worden gebruikt

De stenen worden binnen gedroogd, wilde varkens maken alles onveilig. De bouw van het hekwerk is van start gegaan

Hekwerk rondom het schoolterrein is klaar, door de corona epidemie hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen

<<< Terug