Verslag Hongarijebezoek door de ZOM delegatie aan Mátészalka

De ZOM delegatie, bestaande uit burgemeester Jan de Ruiter Wim ten Have, Gerard van der Heijden, Marlis en Wide Raden en zijn op uitnodiging van de Gemeente Mátészalka op donderdag 25 augustus vanaf Eindhoven naar Debrecen gevlogen met WHIZZAIR en meteen doorgereden naar Mátészalka naar hotel Kastely.

’s Avonds is de delegatie samen met de genodigden in het “Koetsmuseum” door Erica Nagyhazy, burgemeester Peter Hanusi en zijn vrouw ontvangen en hebben we kennis gemaakt met de Poolse en Duitse delegatie. In het Koetsmuseum werd een uitgebreid buffet geserveerd.

Aankomst om 17.30 uur in Debrecen

Ontvangst door Tünde, onze tolk en contactpersoon

Vrijdag 26 augustus

Om 10.00 uur zijn we naar het gemeentehuis gebracht. Daar vond de officiële ondertekening van de stedenpartnerschap met de Poolse stad Kolbuszowa plaats.
Vervolgens hebben we met de diverse delegaties in een “feesttreintje” een rondrit door de stad gemaakt met o.a. bezoek bij het thermaal zwembad, het nieuwe gedenkteken en het park.

’s Avonds eerst naar de (vernieuwde) synagoge en vervolgens het “Lichtfeest” meegemaakt met diverse optredens en als hoogtepunt het “Mátészalka-lied” met de jongen met licht en daarna in een stoet (met fakkels) naar het cultuurterrein gegaan. Daar was een gezellig samenzijn met eten en een drankje en optredens van diverse muziekgroepen en bands.

Zaterdag 27 augustus

Om 10.00 uur zijn we vertrokken naar Baktalórántháza voor een rondleiding in het nieuwe Kasteelmuseum. ’s Middags terug naar Mátészalka voor de lunch. Ook de “grote broden”, vijf kilogram werden aangeboden. Tünde heeft ze naar de Dagopvang gebracht, zodat er weer voor enkele dagen te eten was.
Verder die middag rustig bij het hotel doorgebracht en ons voorbereid op de gesprekken van de volgende dag.

Om 18.00 uur werden we opgehaald en naar de Synagoge gebracht. Daar was een concert door een fluitiste met een slagwerkgroep. Na afloop op het feestterrein bij het gemeentehuis nog avondeten en naar de concerten op de verschillende podia geluisterd.

Zondag 28 augustus

Om 11.15 uur opgehaald door Gustav Nagy en zijn vrouw Czilla en zoon Arpie. Samen naar Arpad en Erica Nagyhazy geweest. Samen geluncht en herinneringen opgehaald over de verleden tijd. Het was fijn om de mensen waar we jaren mee hebben samengewerkt weer te ontmoeten.

Maandag 29 augustus

Jan al om 04.00 uur vertrokken om te vissen. Wij om 10.00 uur opgehaald en naar het centrum gebracht. Daar was een gesprek met Eva, de voorzitter van Habitat, zij heeft ons geďnformeerd over de financiële situatie van de Stichting en de voortgang van de renovatie van het ZOM-huis.

Daarna zijn we naar de Sociale Dienst geweest en hebben met Judith, de directeur gesproken over hun activiteiten met gehandicapten, verslaafden en het ZOM-huis. Vervolgens zijn we voor de lunch naar Verzorgingscentrum “Oudenhoven” geweest. We waren allemaal onder de indruk van de manier waarop daar met de ouderen wordt omgegaan. Verder is de recreatie en eetzaal uitgebreid en de inventaris vernieuwd. Toch is er nog veel meubilair van HUIZE Pelgrom in gebruik. Om 13.30 uur waren we terug en zijn naar het thermaal bad geweest.

Om 19.15 uur zijn we opgehaald voor het diner, met de burgemeester, de loco en Monica en hebben we afscheid genomen van Tünde onze tolk.

Dinsdag 30 augustus

Na het ontbijt om 09.30 uur vertrokken naar Debrecen.
De vlucht om 12.55 uur en om 14.50 uur in Eindhoven.
Daar afscheid van elkaar genomen en naar huis.

We kunnen terugzien op interessante ervaringen en het leggen van nieuwe contacten. De kennismaking met de nieuwe burgemeester Peter Hanusi was een verademing. Een jonge, enthousiaste man met veel belangstelling in Zevenaar en een groot voorstander van de Stedenbanden.

Hij is een “leerling” van de oud-burgemeester Denisz Szilagiy. En tijdens de gesprekken herkenden we veel in hem terug van de ideeën en idealen van zijn voorganger.

Wij hebben dan ook het volste vertrouwen in een goede en prettige samenwerking in de toekomst. Saillant detail: burgemeester Jan de Ruiter deelde ons mede dat hij na zijn terugkomst afscheid neemt als burgemeester van Zevenaar……..

Gerard van der Heijden.