St. Georges Lowerbasic School Project in Basse (Gambia) van start

Na een korte voorbereidingstijd zijn de werkzaamheden begonnen en hoopt de schoolleiding dat het gebouw na de Kerst weer in gebruik genomen kan worden. De fundraising van de Stichting ZOM is succesvol verlopen en dankzij enkele nieuwe sponsoren en de ondersteuning van de Wilde Ganzen is het benodigde bedrag van € 18.500,- bij elkaar gekomen.

In augustus 2012 vernielde een wervelstorm de school, het gebouw werd ernstig beschadigd, ramen en deuren verwoest en het dak was er afgewaaid. Alleen de muren staan nog overeind.

De 270 leerlingen moesten elders worden ondergebracht. De leerlingen krijgen sinds die tijd les in een ander schoolgebouw, nadat de reguliere leerlingen vrij zijn. De lessen zijn van 14.00 tot 18.30 uur.
Het is een slechte tijd omdat de hitte dan het hoogste is, meestal boven de 40 graden celsius. Leren en lesgeven is erg moeilijk omdat er geen airco´s of ventilatoren zijn. Ook is de lestijd ingekort, omdat het om 18.30 uur te donker is en er geen elektrisch licht is. De resultaten van de eindexamens zijn in 2012 en 2013 sterk teruggelopen.

De oudste jongens hebben samen met hun leerkrachten het schoolgebouw, tenminste wat er van over is, schoongemaakt en alle rommel opgeruimd. Ook de ouders hebben meegeholpen. Nu kan de restauratie beginnen.

In Banjul worden de vrachtwagens volgeladen met materialen voor het nieuwe gebouw.

Naast de dakspanten, dakplaten werden ook de deuren, ramen en andere bouwmaterialen vanuit Banjul meegenomen. Deze materialen zijn niet te verkrijgen in Basse.

2 Volgeladen vrachtwagens vertrokken vanuit Banjul naar Basse Santa Su voor een lange tocht van meer dan 350 kilometer over slechte wegen.

De dakspanten worden op de muren geplaatst. Dit was een erg lastig karwei omdat alles met mankracht moest gebeuren.

Stalen ramen en deuren werden geplaatst. Dit is noodzakelijk om het gebouw inbraakveilig af te sluiten, maar ook om in de namiddag de warmte buiten het gebouw te houden.

Er werd hard gewerkt ook overdag bij een temperatuur van boven de 40 graden celsius.

Ook het leggen van de dakplaten was een zwaar karwei.

Meer dan 10 uur per dag waren de werklui bezig met de renovatie om het project op tijd af te krijgen.

Het dak krijgt een extra oversteek om de zon zoveel mogelijk bij de ramen en deuren weg te houden. De deuren en ramen staan de hele dag open als er les is om voldoende te ventileren.

Langzaam maar zeker komt het einde in zicht, eerst nog stucwerk en tot slot het schilderwerk binnen en buiten en dan kunnen de lokalen worden ingericht.

Het meubilair wordt gemaakt door een plaatselijk timmerberdrijf dat 300 houten tafels en stoelen maakt.

Dank aan alle sponsoren en aan de Wilde Ganzen die dit project mogelijk maakten. De komende jaren kunnen de kinderen in Basse Sante Su weer naar school en weer werken aan een hoopvolle toekomst.